Vračar 0652252220, Novi Beograd 0652252221
info@logomedica.rs

Biohemijske analize

test peptidurijeTest Gluteo i Kazeo morfina u urinu

Test gluteo i kazeo morfina u urinu može da odredi nemogućnost varenja proteina kazeina i glutena. Ovi protein su prisutni u hrani kao što je: pšenica, ovas, raž, mleko i mlečni proizvodi. Nesvareni proteini koje nazivamo peptidima su usko povezani sa gastrointestinalnim, neurološkim i neuro-razvojnim poremećajima.

Peptidi u urinu su nedovoljno svareni proteini. Peptidi glutena i kazeina reaguju sa opiumskim receptorima u mozgu, oponašajući efekte opiata kao što su heroin i morfijum. Ova jedinjenja reaguju u temporalnom režnju mozga odgovornim za jezičku u auditornu integraciju. Neuropeptidi takođe smanjuju sposobnost osećaja bola i utiču na kognitivnu funkciju.

Većina ljudi koji imaju alergije na mleko i pšenicu takođe imaju problem sa varenjem proteina iz ove hrane koji mogu uticati na mozak i prouzrokovati opijajući efekat. Međutim, neki pojedinci mogu imati alergije na mleko i pšenicu a da nemaju prisutne peptide u urinu i obrnuto.Bitno je razlikovati senzitivnost imunološku na hranu od gluteo i kazeno morfina u urinu. Prisustvo ovih peptida u urinu ne ukazuje na to da je osoba ALERGIČNA već da neadekvatno vari ove proteine.

Test peptidurije uključuje i merenje indolil-akriloil-glicin-a (IAG). Ovo jedinjenje je metabolički međuproizvod biosinteze triptofana.  IAG se može proizvesti i od strane bakterijske intestinalne flore kao i drugih jedinjenja u crevnom zidu.   Povišene vrednosti IAG-a mogu biti biološki marker poremećaja autističnog spektra prema tvrdnji Britanske naučne grupe Dr. Pola Šatoka (Paul Shattoock) i  naučne grupe u Australiji.  Njihova istraživanja su pokazala da je urinarni IAG mnogo veći kod dece iz autističnog spektra u poređenju sa kontrolnom grupom. Poremećeno lučenje IAG može biti i kod oboljenja kao što su to : Celijakija, fotodermatoza, mišićna distrofija, ciroza jetre i Hartnupova bolest.

Postoje studije koje ne prihvataju teoriju viška opioida u urinu. Ove studije su sprovedene u drugačijim uslovima od onih koje tvrde suprotno.

Pored povezanosti autizma i pomenutih peptida, postoje studije koje ukazuju da postoji uska veza između prisustva opioidnih peptida u urinu sa gastrointestinalnim, imunološkim i problemima infertiliteta.

Test gluteo i kazeo morfina u urinu ne dijagnostikuje bolest. Ovaj test daje smernice efikasnosti varenja proteina glutena i kazeina u digestivnom traktu. Test je samo pomoćni alat za dalje razumevanje zdravstvenog stanja pojedinca.

 dr med.biohemije Milka Popović

laboratorija centar

.

.

.

Literatura:

Dag Tveiten, Adrian Finvold, Marthe Andersson, Karl L. Reichelt. (2014). Peptides and Exorphins in the Autism Spectrum. Open Journal of Psychiatry, 4, 275-287

Wasilevska et al., (2011). Immunologica and non-immunological approaches to dietetic interventions in infertility treatment. Biomedicina, Vol 21 (3), 40-44.

Defilippi C, et al. (1995). Inhibition of small intestinal motility by casein: a role of beta casomorphins? Nutrition, 11(6), 751-4.

Sun Z, et al. (2003). Relation of beta-casomorphin to apnea in sudden infant death syndrome. Peptides, 24(6), 937-43.

Sokolov OY et al. (2005). Reactions between beta-casomorphins-7 and 5-HT2-serotonin receptors. Bull Exp Biol Med. 40(5), 582-4

Anderson, R. J.; Bendell, D. J.; Garnett, I.; Groundwater, P. W.; Lough, W. J.; Mills, M. J.; Savery, D.; Shattock, P. E. G. (2002). Identification of indolyl-3-acryloylglycine in the urine of people with autism. Journal of Pharmacy and Pharmacology 54 (2), 295–298.

Bull, G.; Shattock, P.; Whiteley, P.; Anderson, R.; Groundwater, P. W.; Lough, J. W.; Lees, G. (2003). Indolyl-3-acryloylglycine (IAG) is a putative diagnostic urinary marker for autism spectrum disorders. Medical science monitor: international medical journal of experimental and clinical research 9 (10), CR422–CR425.

Whiteley, P.; Mrpharms, P. S. (2003). What Makes Trans‐indolyl‐3‐acryloylglycine Identified by High‐performance Liquid Chromatography Relevant to Pervasive Developmental Disorders?.Journal of Nutritional and Environmental Medicine 13 (4), 231.


Autorska prava

Kompletan autoLogoMedica_02rski sadržaj, koji uključuje grafičke, tekstualne, programske i ostale materijale, nalazi se pod zaštitom važećeg zakona o autorskom i srodnim pravima. U slučaju da želite da objavite neki od sadržaja sa sajta logomedica.rs bez obzira o kojem se mediju radi (elektronski, štampani, ili internet medij), obavezno je obezbediti prethodno pisano odobrenje Centra Logomedica. Neovlašćeno korišćenje smatra se povredom autorskih prava Centra Logomedica i za posledicu može imati pokretanje sudskog spora. Pojedine informacije sa sajta moguće je prenositi pod uslovom da su vidno navedene, u adekvatnom obliku, da je “informacija preuzeta sa sajta http://www.logomedica.rs/” i obavezom poštovanja zakona o autorskom i srodnim pravima.